Murat Ertel Röportaj

Puslu Kıtalar Atlası

Bir “ilk kitap”, Türkçe edebiyatta yeni ve pırıltılı bir yazar… “Yeniçeriler kapıyı zorlarken” düşler üstüne düşüncelere dalan Uzun İhsan Efendi, kapı kırıldığında klasik ama hep yeni kalabilen sonuca ulaşmak üzeredir: “Dünya bir düştür. Evet, dünya… Ah! Evet, dünya bir masaldır.” Geçmiş üzerine, dünya hali üzerine, düşler ve “puslu kıtalar” üzerine bir roman. Hulki Aktunç’un önsözüyle…

Mr. Natural

O bir lider. Bir guru. Bir kanaat önderi. Bir dolandırıcı. Bir sapık. Bir illüzyon. Kendisinin takipçilerinden değil. O yıkıma ve yıkmaya yazgılı. Bir ironi yumağı. Bir öfke patlaması. Spiritüel bir varlık. O bir ölümsüz. Konformizmin düşmanı bir konformist. Bir yalancı. Küçük burjuva hayatı için bir tehlike. Bir hakikat ehli. O bir şeytan. Yani o bir insan. O, Mr. Natural!

Robert Crumb’ın 1960’ların ortalarında yarattığı Mr. Natural, o zamandan beri ahlâki duruşu son derece sorgulanabilir bir ihtiyar olarak mülkiyetler dünyası ile ruhani dünya arasında gidip geliyor ve her iki dünyayı da dumura uğratıyor. Sinsi ve sivri dilli ihtiyarımız, Flakey özelinde hepimizin yaşantısına karışıyor, politik ve dini liderliğin olası handikaplarını, yalanlarını, dilin kafa karıştırıcı gücünün yön verdiği kanaatlerimizin gerçekliğini sorgulatıyor. Bunun yanında gerçekten de keramet gösterip, belki kendinin bile kühnüne ermediği bir telden konuşuyor. Mr. Natural bu açıdan bakıldığında çizgi roman tarihinin en büyük anti- kahramanlarındandır.

Crumb hikâyelemesinin akli limitleri zorlayan özgürlüğü ve özgünlüğü ile nereye gideceği ve neyi yok edeceği belli olmayan finallerin adamı Mr. Natural, Flaneur Comics etiketiyle Türkçe’de. Dahası, meraklılarına, Mr. Natural’ın bu özel baskısı, art craft özel kâğıda exlibrisli 777 adet ve ilk 50 exlibris Robert Crumb tarafından imzalanmış ve numaralandırılmış olarak sunulmakta. Bu heyecan verici
buluşma kaçırılmamalı.

The Hobbit

Bir İngiliz Edebiyatı Profesörü olan J.R.R. Tolkien bundan yaklaşık yetmiş yıl kadar önce dünyaya bir kitap hediye etti. Bu kitapla birlikte insanlar ilk defa hobbit denen ahaliyle karşılaşıyordu. Cücelerden bile kısa boylu, yemeye, içmeye ve eğlenmeye düşkün, iyi yürekli, mutlu ve kendi küçük köylerinde her tür maceradan uzak yaşayan bir ahaliydi hobbitler. Ta ki büyücü Gandalf onları ziyaret edene kadar.

“Hobbit”, diğer hobbitlerden aslında hiç de farklı olmayan bir hobbitin, Bilbo Baggins’in fantastik maceralarından oluşuyor. Bilbo Baggins, büyücü Gandalf ve cücelerle birlikte, cücelerin hazinesini kötü ejderha Smaug’dan geri almak için aslında hiç de istemediği bir yolculuğa çıkar. Ama yine de hobbitin içinde henüz keşfedemediği maceracı bir yan vardır ve yolculuk ilerledikçe Bilbo Baggins kendi cesaretinin ve gücünün farkına varmaya başlar.

Tolkien’in aslında çocuklar için kaleme aldığı “Hobbit”, çok geçmeden yetişkinlerden, özellikle de 60’ların asi gençliğinden büyük ilgi gördü. Bunun üzerine Tolkien hobbitlerin, elflerin, cücelerin ve insanların goblinler, troller, kurtlar ve her tür kötü ve çarpık yaratıkla olan
mücadelesini anlatmaya devam ederek “Yüzüklerin Efendisi”ni yarattı. Bugün “Hobbit”le birlikte “Yüzüklerin Efendisi” fantastik edebiyatın kült eserleri arasında yer alıyor.

KİTABI ANLATAN SANATÇI

Sanatçılar-Murat Ertel

Sanatçılar-Murat Ertel

Zen ve Baba Zula gruplarının kurucularından.

Mimar Sinan Üniversitesi’nde televizyon, Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz dili ve edebiyatı okudu.

1996’da Levent Akman ve Emre Onel tarafından kurdukları müzik grubu Baba Zula’da çalıyor.

Grup, parçalarını geleneksel Türk müzik aletlerini kullanırken yine Türk halk müziği usüllerinden ve elektronik müziğin olanaklarından yararlanarak, kendi melodi, ritim ve sözleri ile yaratmaktadır.

Baba Zula’nın ilk albümü grubun Tabutta Rövaşata için 1996’da kaydettiği özgün müziklerden oluşmaktadır.

(48)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.