Küreselleşme Düşlerden Gerçeklere-Şengül Hablemitoğlu

Daha iyi, kaliteli bir yaşam, güvenli bir gelecek için küreselleşme ne kadar inandırıcı bir yol ya da bizim dışımızda belirlenerek, sunulan bir seçenek. Yoksa seçme şansımız olmadan kendimizi tam ortasında bulduğumuz çağdaş bir kaos mu? Açıkçası bu çalışmayı hazırlarken, bazı verilerle karşılaştıkça paniğe kapıldım. Gerçekte kurgulanmış, bizim adımıza, bize sorulmadan yapay bir dünyada tek tip ya da tek tip olmaya aday yaşayıp gidiyoruz. Yiyeceklerimizin bileşiminden, yeryüzündeki olayların ne kadarından haberdar olmamız gerektiğini kadar birileri bizim adımıza karar veriyor. Üstelik sınırların ortadan kalktığının söylendiği bir dünya da özgür de değiliz.

Sevgi ve özen yeteneğimizi, yaşama olan saygımızı, insanla ilişkili en özel değerlerimizi kaybediyoruz. Bomboş bir pop kültürünün yükselişi, medyadaki içeriksiz olaylar, programlar, pop yıldızları ile zihnimiz, hiç başka işi yokmuş gibi SMS’e bağlı parmaklarımız oyalanıp duruyor. Birileri, hem bizim toplumumuzu hem de seçtiği başkalarını üretmeden tüketen bilinçsiz kalabalıklara dönüştürüyor. İnsanlar uyuşturulmuş kadar dirençsiz ve farkındalığa ilişkin hiç bir iz yok. Küreselleşmenin, eğitime, yaşlıların bakımına, sağlığa, güvenli gıdaya, çevreyi korumaya ayrılmayan trilyonlarının ülkemizi/ ülkeleri yoksullaştırarak, insanları yaşamdan dışlayacağını ne zaman anlayacağız? Giderek yalnızlaşıyoruz, oysa biz yıllardır inatla, hep o malum ekonomik ve siyasal kalabalığın içinde yer almaya çalışıyoruz. Ama yine de yalnızlaşmanın inşa edilmesine engel olamıyoruz. Küreselleşmenin dili paranın dili ve sözcükleri de o yazıyor. Oysa yerkürede farklı ve mutlu bir toplum olmanın dili insanın, insanca yaşamasının dili olmalı.

Küreselleşirken ya da bu yola girmişken hala bir seçme şansımız var mı?

YAZAR HAKKINDA

25 Eylül 1965 tarihinde Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu’ndan mezun oldu. “Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Yaşlı Kadınların Ekonomiye Yönelik Tutumları ve Tüketim Davranışları” konusundaki tezi ile 1989 yılında yüksek lisansını tamamladı. “Kırsal Ailede Kadının İş Modelleri ve Kararlara Katılımı” konusundaki araştırması ile 1996 yılında doktor oldu. 1997 yılında ABD’de Purdue Üniversitesi Kadın Çalışmaları Programı’nda misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1998 yılında doçent, 2005’te profesör unvanı aldı.
Şengül Hablemitoğlu

Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu’nda müdür yardımcısı oldu. Aynı okulun, Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Uluslararası Ev Ekonomisi Federasyonu (IFHE)’na üye. Bu kurumda ayrıca delege olarak Türkiye’yi temsil etti. Ayrıca çok sayıda ulusal ve uluslararası konferans, panel, kongre ve sempozyumlara katıldı. Eşi Necip Hablemitoğlu suikast sonucu öldürüldü. Çocukları Kanije ve Uyvar’ın annesidir.

 

(18)

Kategori: Sosyoloji, Video
Etiketler: ,

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.